Onderhoud Spiegels

WAARSCHUWING!

 

Open nooit de deuren en kleppen zonder de stroom te onderbreken

Ontwijk de veiligheidsschakelaar (als deze er op zit) niet en gebruik de laser niet met geopende toegangsdeuren

Laat de lasersnijmachine nooit onbeheerd achter

Ontlucht altijd materiaalrook of rook naar een geschikt extern uitlaat- of filtersysteem

Gebruik alleen laserveilige materialen die geen chloriden en formaldehyden bevatten

 

Zorg dat altijd als je met de laser werkt, dat het water wordt rond gepompt!!!

OPTIEK afstellen
Inhoud

Invoering

 

De lasers gebruiken een mobiele optische configuratie voor het lasersnijden. Dit betekent dat de laserbuis statisch blijft aan de achterkant van de laser en dat de laserstraal door een reeks spiegels naar de snijkop wordt geleid. In de loop van de tijd kunnen deze spiegels enigszins uit het lood raken waardoor de snij capaciteit van de machine vermindert.

 

Met deze handleiding (proces) kunt je zelf jouw spiegels optimaal afstellen. De eerste keer dat je dit gaat doen, kan het een zeer ontmoedigende en uitdagende opgave zijn. Het is daarom aan te bevelen met behulp van deze handleiding de stappen door te nemen tot het gewenste resultaat.

 

Het proces kan in vier hoofdstukken worden opgesplitst.

Controleren en uitlijning: het uitwerken van de laser moet worden uitgelijnd of niet.

De buis uitlijnen: ervoor zorgen dat de straal correct op de spiegels terechtkomt.

De spiegels uitlijnen: zorg ervoor dat de spiegels correct zijn uitgelijnd.

Verticale uitlijning: zorgen dat de laserkop loodrecht op het materiaal staan.

 

Laser Terminologie

Dit document gebruikt de volgende terminologie om over de verschillende onderdelen van de lasersnijder te behandelen.

Laserbuis: de grote glazen buis onder het achter deksel van de laser.  
Tube Mount: de twee verstelbare beugels die de laserbuis op zijn plaats houden.
Gantry: het grote metalen koker profiel dat van voren naar achteren in de machine beweegt.
Laserkop: de assemblage die van links naar rechts op het portaal beweegt.
Spiegel 1: links achter in de machine, de eerste spiegel die de laser raakt.
Spiegel 2: gemonteerd aan de linker of rechter zijde van het portaal, de tweede spiegel die de laser raakt.
Spiegel 3: gemonteerd op de laserkop, de derde spiegel die de laser raakt.
Lens: gemonteerd binnen de laserkop, richt de bundel op het werkstuk.
Air Assist Cone: Lucht rond de laserstraal, zorgt voor koeling  op het werkstuk.
Red Dot Laser: gemonteerd op de air assist conus, geeft aan waar je laser zal gaan branden.

 

Eenvoudige uitlijning's test

Als u merkt dat uw lasersnijmachine vermogen verliest of dat de straal niet correct op het bed beland, is de machine mogelijk niet goed uitgelijnd, deze eenvoudige test kan worden gebruikt om te controleren of uw machine opnieuw moet worden uitgelijnd. De lasersnijder, koelmachine, pompen en ventilatoren moeten allemaal aan staan   om deze test uit te voeren.

Scheur een kleine strook schilders plakband af en vouw deze 2-3 keer op zodat deze geen kleverige kant vertoont. Scheur een andere strook tape af en plak de opgevouwen plakband in het midden van het strookje. Dit geeft je een doel waarop je een puls op af kunt schieten met de laserstraal. Het opgevouwen verdikking is dik genoeg zodat het niet meteen in vlam vat en het midden is niet plakkerig zodat het over spiegels kan worden geplaatst zonder een merkteken achter te laten. Plaats, wat je heb gemaakt over het gat, voor spiegel 3.

Sluit het deksel van de lasersnijder, verplaats de laserkop naar de (rechter zijde) andere kant waar de spiegels zich bevinden.

Om de laser te testen, drukt u op de knop 'PULS' op het bedieningspaneel. De laser zal ontbranden zo lang als de knop ingedrukt houdt, dus druk hem slechts kort in tot je een merkteken op de tape ziet verschijnen. Als u het te lang vasthoudt, kan de tape vlam vatten. Als je ziet dat de tape te zwaar wordt verbrand door de test stippen, kun je gewoon een nieuwe laag tape erover plakken. Dit kun je blijven herhalen, met dunne tape kun je nog steeds de stippen van de vorige lagen zien.

Beweeg de laserkop naar de voorkant, rechterhoek van het werkbed en maak een andere test punt op de tape. Herhaal dit voor alle 4 de hoeken van het werkgebied en breng dan de laser terug naar zijn uitgaan's positie, zodat je de geproduceerde tekens kunt zien.

De afbeelding links toont de markeringen gemaakt door een laser die is uitgelijnd, de vier stippen zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden.

De afbeelding aan de rechterkant toont dat de markeringen niet op elkaar staan, wat betekent dat de laser uitgelijnd dient te worden.

Het is heel belangrijk dat deze vier stippen zich op dezelfde locatie op de tape te zien is. Als de stip zich in dezelfde positie bevindt maar niet in het midden van de tape betekent dit dat de spiegels zijn uitgelijnd, maar de laserbuis is dat niet en je kunt naar de sectie van de buis uitlijning van dit document.

 

Het principe van uitlijning

De 3 spiegels in de lasersnijder lijken allemaal erg op elkaar en zijn precies in de juiste richting afgesteld op dezelfde manier.

De spiegel wordt in het midden van de houder gehouden met een RVS boutjes en een springveer.

Daarnaast zijn er nog 3 stelboutjes (messing) in de verschillende hoeken van de spiegel gemonteerd, deze hebben vergrendel moer die strak tegen het frame moeten zitten, als de spiegel goed staat. Deze voorkomt dat de messing boutjes uit zichzelf gaan verdraaien, terwijl de laser in bedrijf is.

Als je de 3 borg moertjes van een spiegelhouder los heb gedraaid kun je de spiegel door middel van de messing boutjes aan te draaien laten kantelen.

Als je met spiegel 1 begint af te stellen, tape je spiegel 2 af met schilders plakband zoals u eerder heeft gedaan. Zet spiegel 2 helemaal naar achteren dicht tegen spiegel 1 aan en geef een korte puls. Staat het vlekje niet in het midden van de spiegel dan zult je spiegel 1 moeten afstellen door middel van de drie stelboutjes.

 

 

In de tekening ziet u wat elke bout doet
RECHTS BOVEN (
RB): verticaal, LINKS ONDER (LO): Horizontaal en RECHT ONDER (RO): diagonaal.
Wanneer u aan twee bouten te gelijk draait LO+RO : dan kan die ook in verticale richting verplaats worden. RB+LO: Horizontaal.

als u de puls nu in het midden van de spiegel heeft afgesteld, beweegt je de spiegel helemaal naar voren en geef je weer een puls... hé wat jammer nou... de puls die u nu geeft staat uit het lood. Nu is het raadzaam om met twee boutjes te gaan werken LO+RO of RB+LO afhankelijk welke richting hij op moet zodat de puls ook in het midden staat. verplaats spiegel 2 weer naar achteren en geeft u weer een puls, en zie weer staat de puls niet goed. Dit proces dient u net zolang te herhalen dat de twee pulsen op elkaar te staan.

 

JA! Het is een tijd rovend karwei.

 

 

Vergeet niet af en toe de tape te vervangen of er over heen te plakken.

Als de twee pulsen op elkaar staan, borgt je de bouten met de moertjes die u in het begin heeft los gedraaid. Doe dit SUPER voorzichtig zodat de spiegel niet verplaats.

Zo nu is spiegel 2 afgesteld.

 

 

Dit hele proces herhaalt je met de spiegel op de laserkop, precies het zelfde als hier boven. Spiegel twee wordt afgesteld, ter wijl spiegel op de laserkop wordt afgeplakt.

Als spiegel 2 ook goed staat, borg deze met de moertjes.

                                               Hoe vaker u dit doet, des te makkelijk gaat het afstellen.

Buizen uitlijnen

Als de spiegels zijn uitgelijnd, maar de stip zich niet in het midden van spiegel 3 bevindt
maak dan de laatste aanpassingen door de manier waarop de laserbuis de lichtstraal te veranderen. De laserbuis wordt ondersteund door twee montage beugels, deze beugels zijn volledig instelbaar en kunnen worden gebruikt om de laserbuis aan te passen.

 

Er zijn 2 schroeven in de zijkant van elke buisbeugel, wanneer deze worden los gedraaid de beugel kan zowel naar links als naar rechts verschoven worden. De beugel aan de achterkant van de buis laat de laserstraal naar boven of naar beneden stralen. In beweging de achterste beugel links verplaatst de test stip naar rechts.

Om de laser uit te lijnen met het midden van spiegel 3, plaatst u een stuk tape op spiegel 3 en verplaats de laserkop in uiterste positie. Deze positie bevindt zich het verst van de laserbuis, zodat eventuele bewegingen over de laser versterkt wordt in afstand. Pas de hoek van de buis aan totdat de test stip precies in het midden zit op spiegel 3.

U kunt spiegel 1 en 2 effectief negeren als de stip lager moet zijn op de tape (spiegel 3) breng de achterkant van de buis omhoog.

Verticale uitlijning

De laatste fase is om ervoor te zorgen dat de straal loodrecht op het materiaal staat, dit geeft je een mooie verticale snede. Het proces lijkt erg op het andere uitlijningen behalve deze keer in plaats van het gebruik maken van tape moet je pulsen afvuren in wat afval materiaal.

 

 

Zet de laser op de juiste hoogte door het bed te verplaatsen, plaats wat afval materiaal en stem daar de laser op af. Geef een puls om te zien waar de stip op het materiaal inbrand. staat dit niet precies onder de nossel, dan dien je ook de spiegel boven op de kop van de laser houder af te stellen. draai de borg moertjes los en verplaats de spiegels net zo lang dat het brandpunt precies onder de nossel inbrand. Laat het bed een centimeter of 5 á 10 zakken, zodat het brandpunt uit het focus is. Geef nu weer een puls, deze moet precies een cirkel branden om het puntje dat u eerder heeft gebrand. is dit niet zo het geval, blijf dit proces herhalen dat ook spiegel 3 goed is afgesteld. Borg de 3 boutjes met de moertjes.

 

 

Conclusie

Als je deze stappen correct hebt uitgevoerd, zou je nu een goed uitgelijnde laser moeten hebben. Deze machines zijn erg goed in het behouden van een uitgelijnd laser.

Maar jij moet controleren of het nog steeds is uitgelijnd met elke 40 uur gebruik.

 

bron: http://justaddsharks.co.uk/files/images/Support/LaserAlignment/laseralignment.pdf

Email adres: tracelaser@gmail.com
Facebook: laser cutter

Webmaster: Ruud
Data laatst bijgewerkt:


© 2018 - 2018 LaserTrace | Algemene Voorwaarden | Privacy & klantgegevens | Berichten (RSS)
15 januari 2019